Zboże na talerzu zdrowia - na śniadanie, obiad i kolację, czyli energetyczna baza posiłków w ciągu dnia

Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszej diety. Posiłki przyrządzone na bazie produktów zbożowych zapewniają nam zrównoważenie i harmonię, siłę i energię, koncentrację i dobre samopoczucie. Jak to się dzieje? Dlaczego? Powiedzmy jednym zdaniem: trawienie węglowodanów złożonych zawartych w produktach zbożowych to proces zrównoważony i bardzo harmonijny, dzięki któremu stopniowo dostarczamy organizmowi energię - co daje nam siłę do efektywnego działania i jest podstawą dobrego samopoczucia nawet przez kilka godzin.

Właśnie dlatego zachęcamy Państwa do układania codziennego jadłospisu w taki sposób, by w każdym posiłku uwzględnione były - jako podstawa - produkty zbożowe: płatki, pieczywo, makarony i kasze.

Zboże na śniadanie

Zestaw 1

50 g dowolnych płatków zbożowych, surowych bądź gotowanych, 100 g jogurtu, 50 g owoców, 2 łyżki miodu

Zestaw 2

2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem,  2 plasterki sera żółtego, ogórek kiszony

Zestaw 3

porcja gorącej kaszy jęczmiennej z dowolnymi warzywami usmażonymi z dodatkiem rozgrzewających przypraw (imbiru, kardamonu, kurkumy)

Zestaw 4

porcja gorącej kaszy jaglanej z dowolnymi owocami przyprawionymi cynamonem lub kardamonem

Zestaw 5

porcja gorącej kaszy gryczanej z 2 sadzonymi jajkami i dowolnymi warzywami (surowymi bądź ugotowanymi na parze)

Zboże na drugie śniadanie

Zestaw 1

kromka pełnoziarnistego chleba z masłem i plasterkiem wędliny oraz dowolnym warzywem

Zestaw 2

2 ciastka zbożowe, 1 jabłko

Zboże na lunch

Zestaw 1

porcja gorącego makaronu z dodatkiem sosu warzywnego i surówką z kiszonej kapusty

Zestaw 2

2 kromki chleba z masłem, serem, wędliną lub pastą rybną, porcja warzyw

Zestaw 3

2 naleśniki z warzywami lub z serem, szklanka świeżego soku owocowego

Zboże na obiad

Zestaw 1

porcja gorącego makaronu z dodatkiem duszonych warzyw, sztuki mięsa i surówką z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków

Zestaw 2

porcja gorącej kaszy dowolnego rodzaju z dodatkiem gulaszu z warzywami, doprawionego ostrymi przyprawami (pieprz cayene, kurkuma, papryka), porcja surowych warzyw

Zestaw 3

4 racuchy z kaszy jęczmiennej z dodatkiem duszonych warzyw i sałatką z kiszonej kapusty doprawionej cebulą, startym jabłkiem i marchewką

Zestaw 4

porcja pierogów z nadzieniem z kaszy gryczanej, duszone warzywa i surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem rodzynek, czosnku i pomarańczy

Zestaw 4

zapiekanka z makaronu na słodko (z owocami i śmietaną) lub na ostro (z serem żółtym i warzywami lub warzywami i mięsem), surówka ze świeżych lub kiszonych warzyw

Zboże na podwieczorek

Zestaw 1

sałatka z kaszy jaglanej z dodatkiem dowolnych warzyw, sera żółtego lub twarożku ze szczypiorkiem

Zestaw 2

kromka chleba pełnoziarnistego z masłem, serem, wędliną lub pastą z awokado, szklanka świeżego soku z warzyw

Zestaw 3

sałatka z makaronu z dodatkiem dowolnych warzyw, ulubionych przypraw, oliwy i oliwek

Zestaw 4

mała zapiekanka z serem na razowej bułce, porcja warzyw

Zboże na kolację

Zestaw 1

porcja gorącego makaronu pełnoziarnistego z dodatkiem masła i ziół, 1 surowa marchewka

Zestaw 2

kromka chleba z masłem, serem, wędliną lub pastą rybną, ogórek kiszony

Zestaw 3

porcja gorącej kaszy jęczmiennej z masłem i plasterkiem rozpuszczonego sera, brokuł ugotowany na parze, łodyżka surowego selera naciowego

"Zawsze tak układam jadłospis, żeby w codziennych posiłkach nie zabrakło produktów zbożowych. Wiem, jakie jest to ważne i korzystne dla zdrowia. Przekonuję się o tym od lat i uczę tego moich dzieci. Makarony, kasze, płatki i pieczywo dają nam nieograniczone możliwości przyrządzania prostych i pożywnych dań. Bardzo szybko można się tego nauczyć i stosować każdego dnia. Przedstawiam Państwu przepis na smaczne śniadanie i bardzo energetyczny obiad. "

Monika Mrozowska

Banan w płatkach

Składniki:

  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 100 g dowolnych płatków zbożowych
  • 1 banan pokrojony w plasterki
  • szklanka mleka lub 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu

Płatki mieszamy ze sobą i zalewamy mlekiem lub jogurtem posłodzonym miodem. Kładziemy na wierzch plasterki bananów. W innej wersji tego dania płatki zbożowe gotujemy w wodzie przez 5 minut i dopiero potem mieszamy z płatkami kukurydzianymi i resztą składników.

Pyszne i pachnące

Składniki:

  • 250 g makaronu nitki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 starta gruszka
  • 150 g dyni
  • pół łyżeczki kardamonu i gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki suszonego imbiru
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • szczypiorek do przybrania

Zanim ugotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, smażymy na oliwie kostki lub plastry dyni z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i przypraw. Po ok. 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i startą gruszkę. Możemy podlać wszystko odrobiną gorącej wody. Parujący, odcedzony na sicie makaron układamy na talerzach, dodajemy sos i ozdabiamy danie szczypiorkiem.

"Zauważyłam, że nieustannie się czegoś w życiu uczymy. Ja na przykład całkiem niedawno zdobyłam wiedzę na temat zboża i roli produktów zbożowych w codziennej diecie, choć wydawało mi się, że wszystko już wiem na temat zdrowego jedzenia. Za te nowe informacje jestem bardzo wdzięczna mojemu dietetykowi, bo wreszcie mogę się cieszyć lekką, smukłą sylwetką. Zachęcam Państwa do korzystania z dobrodziejstw zboża, a dzisiaj przedstawiam przepis na lekką zbożową przekąskę na podwieczorek lub kolację " .

Agata Młynarska

Smakowita sałatka

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • żółta papryka pokrojona w paseczki
  • kilka czarnych oliwek pokrojonych w krążki
  • plasterki ogórka i rzodkiewki
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g pokruszonego sera pleśniowego

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy na sicie, studzimy. Kroimy warzywa i mieszamy je z solą, pieprzem, oliwą i cytrynowym sokiem. Łączymy z makaronem, przekładamy na talerze i dodajemy kawałki sera. Życzę smacznego!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.