Zboże na śniadanie
Zestaw 1
50 g dowolnych płatków zbożowych, surowych bądź gotowanych, 100 g jogurtu, 50 g owoców, 2 łyżki miodu
Zestaw 2
2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, 2 plasterki sera żółtego, ogórek kiszony
Zestaw 3
porcja gorącej kaszy jęczmiennej z dowolnymi warzywami usmażonymi z dodatkiem rozgrzewających przypraw (imbiru, kardamonu, kurkumy)
Zestaw 4
porcja gorącej kaszy jaglanej z dowolnymi owocami przyprawionymi cynamonem lub kardamonem
Zestaw 5
porcja gorącej kaszy gryczanej z 2 sadzonymi jajkami i dowolnymi warzywami (surowymi bądź ugotowanymi na parze)
Zboże na drugie śniadanie
Zestaw 1
kromka pełnoziarnistego chleba z masłem i plasterkiem wędliny oraz dowolnym warzywem
Zestaw 2
2 ciastka zbożowe, 1 jabłko
Zboże na lunch
Zestaw 1
porcja gorącego makaronu z dodatkiem sosu warzywnego i surówką z kiszonej kapusty
Zestaw 2
2 kromki chleba z masłem, serem, wędliną lub pastą rybną, porcja warzyw
Zestaw 3
2 naleśniki z warzywami lub z serem, szklanka świeżego soku owocowego
Zboże na obiad
Zestaw 1
porcja gorącego makaronu z dodatkiem duszonych warzyw, sztuki mięsa i surówką z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków
Zestaw 2
porcja gorącej kaszy dowolnego rodzaju z dodatkiem gulaszu z warzywami, doprawionego ostrymi przyprawami (pieprz cayene, kurkuma, papryka), porcja surowych warzyw
Zestaw 3
4 racuchy z kaszy jęczmiennej z dodatkiem duszonych warzyw i sałatką z kiszonej kapusty doprawionej cebulą, startym jabłkiem i marchewką
Zestaw 4
porcja pierogów z nadzieniem z kaszy gryczanej, duszone warzywa i surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem rodzynek, czosnku i pomarańczy
Zestaw 4
zapiekanka z makaronu na słodko (z owocami i śmietaną) lub na ostro (z serem żółtym i warzywami lub warzywami i mięsem), surówka ze świeżych lub kiszonych warzyw
Zboże na podwieczorek
Zestaw 1
sałatka z kaszy jaglanej z dodatkiem dowolnych warzyw, sera żółtego lub twarożku ze szczypiorkiem
Zestaw 2
kromka chleba pełnoziarnistego z masłem, serem, wędliną lub pastą z awokado, szklanka świeżego soku z warzyw
Zestaw 3
sałatka z makaronu z dodatkiem dowolnych warzyw, ulubionych przypraw, oliwy i oliwek
Zestaw 4
mała zapiekanka z serem na razowej bułce, porcja warzyw
Zboże na kolację
Zestaw 1
porcja gorącego makaronu pełnoziarnistego z dodatkiem masła i ziół, 1 surowa marchewka
Zestaw 2
kromka chleba z masłem, serem, wędliną lub pastą rybną, ogórek kiszony
Zestaw 3
porcja gorącej kaszy jęczmiennej z masłem i plasterkiem rozpuszczonego sera, brokuł ugotowany na parze, łodyżka surowego selera naciowego
"Zawsze tak układam jadłospis, żeby w codziennych posiłkach nie zabrakło produktów zbożowych. Wiem, jakie jest to ważne i korzystne dla zdrowia. Przekonuję się o tym od lat i uczę tego moich dzieci. Makarony, kasze, płatki i pieczywo dają nam nieograniczone możliwości przyrządzania prostych i pożywnych dań. Bardzo szybko można się tego nauczyć i stosować każdego dnia. Przedstawiam Państwu przepis na smaczne śniadanie i bardzo energetyczny obiad. "
Monika Mrozowska
Banan w płatkach
Składniki:
Płatki mieszamy ze sobą i zalewamy mlekiem lub jogurtem posłodzonym miodem. Kładziemy na wierzch plasterki bananów. W innej wersji tego dania płatki zbożowe gotujemy w wodzie przez 5 minut i dopiero potem mieszamy z płatkami kukurydzianymi i resztą składników.
Pyszne i pachnące
Składniki:
Zanim ugotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, smażymy na oliwie kostki lub plastry dyni z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i przypraw. Po ok. 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i startą gruszkę. Możemy podlać wszystko odrobiną gorącej wody. Parujący, odcedzony na sicie makaron układamy na talerzach, dodajemy sos i ozdabiamy danie szczypiorkiem.
"Zauważyłam, że nieustannie się czegoś w życiu uczymy. Ja na przykład całkiem niedawno zdobyłam wiedzę na temat zboża i roli produktów zbożowych w codziennej diecie, choć wydawało mi się, że wszystko już wiem na temat zdrowego jedzenia. Za te nowe informacje jestem bardzo wdzięczna mojemu dietetykowi, bo wreszcie mogę się cieszyć lekką, smukłą sylwetką. Zachęcam Państwa do korzystania z dobrodziejstw zboża, a dzisiaj przedstawiam przepis na lekką zbożową przekąskę na podwieczorek lub kolację " .
Agata Młynarska
Smakowita sałatka
Składniki:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy na sicie, studzimy. Kroimy warzywa i mieszamy je z solą, pieprzem, oliwą i cytrynowym sokiem. Łączymy z makaronem, przekładamy na talerze i dodajemy kawałki sera. Życzę smacznego!