Więcej o:

czekolada

  • Czekolada w inhalatorze

    Specjalny inhalator miał już swoją premierę w Paryżu, był demonstrowany w plażowym barze w czasie festiwalu filmowego w Cannes i na targach słodyczy w Chicago, a teraz jedzie w światową trasę promocyjną. Jak to działa? W pojemniku inhalatora są drobinki czekolady o wielkości 10 mikronów i ogólnej

  • Święto czekolady w Óbidos

    W dniach od 2 do 25 marca w Óbidos odbywa się 10-ty Międzynarodowy Festiwal Czekolady (International Chocolate Festiwal). W tym roku zainteresuje on zwłaszcza dzieci, ponieważ tematem przewodnim festiwalu jest 20-rocznica powstania parku Disneyland w Paryżu. Nie zabraknie więc nawiązań do bajek. W

  • Czekolada zmieniająca kolor jak kameleon

    Z pewnością nie raz widzieliście jak kameleon zmienia kolor skóry. Dokładnie ten sam mechanizm udało się uzyskać grupce naukowców, którzy zapragnęli uzyskać czekoladę zmieniającą kolory. W tym celu wykorzystali inżynierię powierzchni. Mikroskopijne struktury powierzchniowe wykorzystują światło

  • Czekolada, która zapobiega procesom starzenia!

    do naszego organizmu musielibyśmy zjadać 100 g ciemnej czekolady każdego dnia, co mogłoby się wiązać ze znacznym wzrostem wagi (duża kaloryczność czekolady - 100 g to ponad 500 kcal!). W przypadku Esthechoc, wystarczy batonik - 7,5 g (38 kcal). W tej objętości znajduje się tyle przeciwutleniaczy astaksantyny, ile

  • Uwielbiasz czekoladę? Teraz masz wymówkę, by jeść ją częściej!

    Badacze przyjrzeli się codziennym żywieniowym przyzwyczajeniom ok. tysiąca osób. Zauważyli zależność między jedzeniem czekolady, a szerokim zakresem funkcji mózgu. Jak wynika z badań, czekolada pozytywnie wpływa przede wszystkim na naszą pamięć - dzięki temu nie tylko łatwiej nam znaleźć zagubione

  • Dobra wiadomość - czekolada poprawia pracę mózgu!

    Taką tezę postawili naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Syracuse - swoje wnioski opublikowali w branżowym magazynie "Appetite". Najważniejsze konkluzje tekstu? Przebadane osoby, które przyznawały się do częstej konsumpcji czekolady, osiągnęły lepsze wyniki w testach pamięciowych. Prowadzi

  • Mięta i czekolada - orzeźwiające połączenie w letnich stylizacjach

    i eleganckie stylizacje. Jeżeli szukacie inspiracji z tymi kolorami w roli głównej, zobaczcie przygotowane przez nas zestawy. Mięta i czekolada na lato kolaż Avanti24 /Mięta i czekolada na lato Miętowy top oraz brązowa kurtka skórzana to zestaw, który sprawdzi się w każdy chłodniejszy dzień lata. To stylowe

  • Wittchen na jesień i zimę 2012/13 - czekolada, szmaragdy i wino

    Klasyka tej jesieni jest spod znaku prostoty. Gorzka czekolada na prasowanej skórze to kwintesencja elegancji nadchodzącego sezonu. Proste fasony, bez zbędnych ozdobników i dodatków oraz wysokie do kolan oficerki przywodzą na myśl styl militarny. Mleczne odcienie czekolady znajdziemy z kolei

Wypowiedzi na forum o:

czekolada

  • Re: Dzisiah jest Światowy Dzień Czekolady

    Czekolada Ruby została wprowadzona na rynek przez szwajcarską firmę produkującą czekoladę Barry Callebaut w 2017 roku. Czasami nazywana jest ?czwartą czekoladą? obok czekolady ciemnej, mlecznej i białej . Do wyrobu wyrobów cukierniczych wykorzystuje się rubinowe ziarna kakaowe, które nadają

  • Re: Dzień Czekolady

    Biała czekolada ? jeden z rodzajów czekolady na bazie masła kakaowego, cukru i mlecznych składników. Biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego, który można znaleźć w innych typach czekolady . Charakteryzuje się bladym kolorem. Temperatura topnienia masła kakaowego, jedynego składnika ziaren

  • Re: Dzisiah jest Światowy Dzień Czekolady

    Blondies i brownies przyrządza się w podobny sposób i oba służą jako batony. Duża różnica polega na tym, że ciasteczka są robione z dodatkiem czekolady w cieście, albo roztopionej czekolady, albo kakao w proszku (lub obu), co nadaje im bogaty, czekoladowy smak. Blondies nie zawierają czekolady jako

  • Re: Dzień Czekolady

    Desery z czekoladą w roli głównej mają wielu miłośników na całym świecie. Wolisz delektować się filiżanką pysznej czekolady czy zjeść kawałek tortu czekoladowego? Smak i aromat czekolady wprawiają nas w błogi nastrój, jednak wszystko, co dobre, ma swoje minusy. Czy czekolada szkodzi? Ile czekolady

  • Re: Dzień Czekolady

    Czekolada różowa (czekolada rubinowa, ruby) ? czekolada o różowym kolorze i owocowym lekko kwaśnym smaku, która pojawiła się na rynku w 2017 roku.

  • Re: Dzień Czekolady

    Wydaje się, że życie bez czekolady jest niemożliwe. Kostkę czekolady zjadamy na osłodę życia, na pocieszenie, na uczczenie sukcesów ? czekolada dobra na wszystko! Statystyki z 2016 roku mówią, że przeciętny Polak zjada 6,3 kg czekolady rocznie. Jak jednak wybrać dobrą czekoladę i która z dostępnych

  • Re: Dzień Czekolady

    W wielu odmianach języka angielskiego tabliczka czekolady odnosi się do dowolnego batonika cukierniczego zawierającego czekoladę. W niektórych dialektach amerykańskiego angielskiego tylko tabliczki stałej czekolady są opisywane jako tabliczki czekolady , przy czym wyrażenie batonik jest używane jako

  • Re: Dzień Czekolady

    Czekolada do pieczenia lub czekolada do gotowania, to czekolada przeznaczona do pieczenia i dodawania słodkich potraw, która może być słodzona lub nie. Czekolada gorzka, czekolada mleczna oraz biała czekolada jest produkowana i sprzedawana jako czekolada do pieczenia. Jednak czekolada do pieczenia

  • Re: Dzień Czekolady

    Z kolei biała czekolada wzbudza ogromne kontrowersje, gdyż tak naprawdę to ulepek cukru z dodatkiem kakao, ale jaki pyszny ulepek? Zmysłowa kremowa konsystencja białej czekolady sprawia, że idealnie komponuje się z lodami ? lody o smaku białej czekolady z kawałkami chrupiącej czekolady to coś, czemu

  • Re: Dzień Czekolady

    To pytanie zadają sobie wszyscy miłośnicy czekolady. Warto wiedzieć, że czekolada ma dużą wartość energetyczną. Zaledwie 100 g czekolady to powyżej 500 kcal (zależy od jej rodzaju). Jak każde słodycze, tak i czekolada wpływa na otyłość. Wspomniany cukier wpływa niekorzystnie także na szkliwo zębów.

Copyright © Agora SA