Zacznij to pić, a twoje włosy będą rosnąć jak szalone! Kosztuje tylko kilka złotych

Piękne i długie włosy to marzenie wielu kobiet. Zapuszczając włosy, często poszukujemy różnych metod, aby przyspieszyć ich porost. Czy wiedziałaś, że istnieje zupełnie naturalny sposób na piękne i długie włosy? Wystarczy codziennie pić jeden łatwo dostępny i tani produkt spożywczy.

Która kobieta choć raz w swoim życiu nie marzyła o tym by mieć długie i mocne włosy? Na rynku dostępnych jest wiele wcierek, szamponów, masek i serum, które w założeniu mają zbawiennie działać na nasze włosy. Nie wszyscy jednak tak chętnie sięgają po sztuczne i chemiczne produkty. Czy da się zadbać o włosy w naturalny sposób? 

Picie drożdży sposobem na długie i piękne włosy!

Całkiem naturalnym i tanim „preparatem" na porost włosów są drożdże spożywcze, takie same jakie używane są do wypieku np. spodu do pizzy czy drożdżówek. Świeże drożdże to produkt, który jest dostępny w każdym sklepie spożywczym i kosztuje zaledwie kilka złotych. W jaki sposób mają one jednak oddziaływać na nasze włosy? 

drożdże spożywczedrożdże spożywcze fot. Shutterstock Alessio Orru

Okazuje się, że drożdże posiadają wiele substancji odżywczych takich jak witaminy z grupy B, witaminę E, biotynę, cynk, magnez, żelazo, selen, miedź, fosfor czy chrom. Składniki te dostarczane do naszego organizmu wpływają na poprawę kondycji włosa i przyspieszenie jego porostu. Świetnie działają one także na naszą skórę!

Kuracja drożdżami – jak ją przeprowadzić? 

Aby móc czerpać korzyści z substancji odżywczych zawartych w drożdżach należy każdego dnia pić przygotowany z nich roztwór. W Internecie dostępnych jest wiele różnych porad w jaki sposób i w jakich ilościach powinno się spożywać drożdżowy roztwór. Choć na niektórych stronach polecane jest przygotowywanie napoju nawet z połowy kostki drożdży, to na początek znacznie bezpieczniej będzie zacząć od 1/5 lub 1/4 opakowania. Świeże drożdże rozpuszczamy w gorącej wodzie lub mleku i wypijamy. Dla lepszego smaku, do naszego napoju można dodać odrobinę miodu czy kakao – smak drożdży dla wielu nie należy bowiem do najprzyjemniejszych. 

Więcej o: