• Link został skopiowany

Rozpuść odrobinę w ciepłej wodzie i wypij, a twoje włosy będą rosły jak na drożdżach!

Ten jeden składnik, który prawdopodobnie masz już w swojej kuchni, ma genialne właściwości dla twoich włosów! Wystarczy, że każdego dnia rozpuścisz odrobinę w ciepłej wodzie i wypijesz, by już po kilku tygodniach cieszyć się genialnymi efektami.
Kręcone włosy
Fot. Instagram @curlybrownie

Zapuszczanie włosów jest bardzo długim i mozolnym procesem. Kobiety, które pragną natychmiast osiągnąć wymarzony efekt, często decydują się więc na profesjonalne przedłużanie włosów w salonie. Inne kobiety pragnące zapuścić długie kosmyki, próbują natomiast stosować masę wcierek czy suplementów, które miałyby wpłynąć na przyspieszenie całego procesu. Jeśli ty także marzysz o długich włosach, to ten sposób będzie idealny dla ciebie!

Drożdże na włosy? Rozpuść je w gorącej wodzie i wypij, a będą rosły jak szalone!

Na rynku dostępnych jest wiele wcierek, odżywek czy suplementów, mających na celu przyspieszenie porostu włosów. Czy wiesz, że idealny produkt o wielu genialnych właściwościach znajdziesz także w swojej kuchni? Drożdże spożywcze w kostce, powszechnie używane podczas wypieków, stanowią genialne źródło wielu witamin i minerałów, które doskonale wpływają na kondycję naszej skóry i włosów.

 

Drożdże zawierają w sobie m.in. witaminę E, witaminy z grupy B, selen, fosfor, żelazo, cynk, potas, magnez czy biotynę. Każdy z tych składników posiada inne właściwości dla naszego organizmu. Oprócz przyspieszenia procesu porostu włosów, inne efekty jakich możemy spodziewać się podczas regularnego picia drożdży to:

  • ograniczenie wypadania włosów
  • poprawa kondycji włosów oraz skóry głowy
  • zniwelowanie problemu z łupieżem
  • zredukowanie przetłuszczania włosów

Jak stosować drożdże? 

Drożdże spożywcze, mogą być stosowane na dwa różne sposoby. Pierwszy z nich polega na przygotowaniu maski na włosy z ich użyciem. Drugi natomiast opiera się na regularnym ich spożywaniu w postaci napoju. Jedna z Tiktokerek podzieliła się swoim sposobem na picie drożdży.

Sposób Tiktokerki polega na rozpuszczeniu około 1/4 lub 1/5 kostki świeżych drożdży (czyli około 10g) w szklance wrzącej wody. Wiele osób twierdzi jednak, że by nie zabić wszystkich witamin i minerałów obecnych w drożdżach, woda do przygotowywania napoju nie powinna być wrząca, a jedynie ciepła. Zalewanie wody wrzątkiem jest jednak znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem. Warto zaznaczyć, że picie drożdżowego napoju dla większości osób nie stanowi zbyt przyjemnego doznania. Smak drożdży można zatuszować jednak, rozpuszczając je w ciepłym mleku oraz dodając odrobinę miodu.

Więcej o: