To, że imbir jest zdrowy, słyszymy od najmłodszych lat. Dodajemy go często do herbaty, w przypadku choroby. Ale wszyscy raczej wolimy zapobiegać niż leczyć. Musisz koniecznie spróbować przygotować te szoty z poniższego przepisu. Dowiedz się też, jakie są korzyści z picia ich codziennie.
Istnieje wiele przepisów na ten sok, jednak ja wybrałam najbardziej podrasowany i najbogatszy w witaminy. Ze składników potrzebujesz oczywiście imbiru. To ile go dodasz, zależy od tego, ile szotów chcesz zrobić. Szacuję, że na jeden potrzebna jest gałązka o długości około 3 cm. Poza tym zaopatrz się w jedną cytrynę i pomarańczę, świeżą kurkumę (jedna gałązka na szota), około 475 ml wody kokosowej i szczyptę czarnego pieprzu. Pamiętaj, aby upewnić się, że nie jesteś uczulona na żaden składnik!
Imbir i kurkumę pokrój bez obierania. Pomarańczę i cytrynę obierz. Wrzuć wszystko do miksera, dodaj wodę kokosową i pieprz. Wszystko razem dokładnie zmiksuj. Kiedy konsystencja będzie już jak najbardziej płynna, przelej sok przez sitko do przygotowanych pojemniczków, aby pozbyć się gródek. Wypij jednego, a resztę włóż do lodówki. Zażywaj raz dziennie z rana.
Czytaj też: Jak zrobić słynną maskę z Instagrama? Ryż magicznie odmieni twoją skórę
Poza czystą i promienną cerą, która objawi się po usunięciu toksyn z organizmu, możesz się spodziewać odporności mocnej niczym skała. Imbir jest bogaty w związki przeciwzapalne, a kurkuma niweluje wolne rodniki, nie pozwalając rozwinąć się chorobie. Dodając szoty do swojej diety, wspomagasz też trawienie, co przyczynia się do odchudzania. Twoje włosy i paznokcie tez na tym skorzystają. Zawartość witamin i minerałów odżywi je i pozbawi łamliwości.